Dukan Diyeti

10 Mart 2012 Cumartesi

Dukan diyeti adını bu müthiş diyetin yaratıcısı olan Pierre Dukan'dan almıştır. Kitaptaki hikayeye göre Dukan'ın, Dukan diyetini insanlığa yaymasının başlangıcı bir gün obez bir hastasının Pierre Dukan'dan yardım istemesiyle ortaya çıkmıştır. Dukan bu hastaya gerekli talimatlari vermiş ve bir hafta sonra tekrar gelmesini, tekrar kilo ölçümü yapacağını söylemiştir. Obez olan adam talimatları dinleyerek bir hafta sonra gelmiştir ve muhteşem bir şey olmuştur. Dukan o an obezlerin "Dukan" adını verdiği bir diyet ile zayıflayacağını anlamıştır çünkü obez olan adam hafife alınmayacak miktarda kilo vermiştir bir hafta içerisinde.

Pierre Dukan'ın yaratıcısı olduğu Dukan diyeti protein ağırlıklı beslenmeye dayalıdır. Kitabın içerisinde de belirttiği gibi Dukan proteinin ne işe yaradığını, hangi açılardan karbonhidrat ve yağdan daha iyi olduğunu, bu gibi bilgilerden yoksun herkese anlatmayı amaçlamıştır ve bunda da başarılı olmuştur. Dukan kitabında  zayıflamak isteyenlere bire bir dukan diyet listesi veriyor. Dukan diyet yemekleri listesi günlere bölünmüş ve hangi yemeğin nasıl yapılacağı, dukan diyeti yemeklerinin tarifi de bizzat Pierre Dukan tarafından kitapta anlatılmış.

Pierre Dukan ( Dukan diyetinin yaratıcısı )
Dukan diyeti 4 aşamadan oluşuyor. 1. aşamada (Atak dönemi) sadece protein ağırlıklı besleniyorsunuz. Yağ ve karbonhidrat kesinlikle yasak. Ayrıca bu aşamada Dukan sürekli yulaf kepeği tüketmenizi vurguluyor. Bu aşamada gözle görülür şekilde zayıflıyorsunuz ve bu da size bir diyet sırasındaki en önemli faktör olan psikolojik  desteği sağlıyor. 2. aşamada (Seyir dönemi) Dukan sizlerden sebze ağırlık beslenmenizi istiyor. Tabi bu arada yine protein almaya da devam ediyorsunuz. 3. aşamada (Güçlendirme dönemi) işler biraz daha kolaylaşıyor ve Dukan az miktarda karbonhidrat alabileceğinizi söylüyor. Yani makarna, kepekli ekmek falan yiyebiliyorsunuz. Fakat şöyle bir kural var. İlk aşamadan itibaren kaç kili verdiyseniz bunu 10 ile çarpıyorsunuz ve bir o kadar gün üçüncü aşamaya devam ediyorsunuz (5 kilo verdiyseniz, 5x10 = 50 gün daha üçüncü aşamadasınız.). 4. aşamada (Koruma dönemi) ise amaç şimdiye kadar verdiğinz kiloları korumak. Bunu yaparken de bir gün seçiyorsunuz kendinize haftada. Diyelim ki salı gününü seçtiniz. Bundan böyle her salı günü protein ağırlıklı beslendiğiniz günlerdeki gibi besliyorsunuz. Diğer günlerde ise istediğiniz şeyleri yemekte serbestsiniz.




Dukan diyeti yaparken unutmamanız gereken bazı şeyler:

- Her gün en az 1,5 litre su tüketmelisiniz.

- Toplu taşıma araçları yerine yürümeyi tercih etmelisiniz. Kitabında Dukan özellikle asansör kullanmayın, merdivenlerden yürüyerek çıkın diye vurgulayarak  sporun Dukan diyetindeki önemini vurguluyor.

- Günde 1,5 kaşık (yemek kaşığı) yulaf kepeği tüketmelisiniz. (Yulaf kepeğini internetten sipariş edebilirsiniz.)

Bunların haricinde 1. aşama (Atak dönemi), 2. aşama (Seyir dönemi), 3. aşama (Güçlendirme yöntemi), 4. aşama (Koruma yöntemi) için kitapta bir takım kurallar belirtilmiş. Örneğin bazı aşamalarda karbonhidrat kesinlike yasak, bazılarında az miktarda karbonhidrat tüketmeye izin var ve bazılarında sadece protein ağırlıklı beslenmek zorundasınız. Dukan diyetini kesin olarak uygulayabilmek için mutlaka kitabını satın alıp okumalısınız. Böylece Dukan diyetinden kesin sonuç alabilirsiniz.